Monogami – Er det egentlig bra for oss?

I fjor gjorde New York Times spaltist, Ross Douthat, en modig forutsigelse om fremtidens ekteskap i USA. Han foreslo at ifølge den stigende kurven på amerikanere som aksepterer åpne forhold, vil polygame ekteskap være legalisert innen 2040.

Hva sier tallene om denne endringen? Vel, antallet som innrømmer at de ser på polygami som et livsstilsvalg er det dobbelte av hva det var i 2001. Da mente bare 7% av amerikanere at det var et livstils valg – mens det har steget til 16% i de 15 årene siden den gang.

Selv om idéen om at polygame ekteskap skal bli lovlig i Amerika virker ganske usannsynlig for mange, er det en etablert virkelighet i mange andre land. I 57 av nesten 200 stater kan personer lovlig gifte seg med flere partnere samtidig. Land som Egypt, Kenya, Libya, Afghanistan, Indonesia, India, Kuwait og mange flere, anser polygame ekteskap (eller ‘polygymi’) som lovlig.

Vestlige verdier VS Naturen

Bør polygami bli omfavnet av vår vestlige kultur? Selv om kanskje mange aldri kommer til å godta det, kan det være grunnlag for flere åpne forhold med tanke på det store antallet ekteskap som ender i skilsmisse.

Rundt halvparten av alle ekteskap i vesten ender i skilsmisse, og sex med en annen partner er klassifisert som den mest vanlige grunnen (i flere kulturer). Forskning har også vist at mellom 20 og 60 prosent av gifte vil ha sex utenfor ekteskapet minst en gang.

Dette tallet er faktisk antatt å være høyere, med tanke på at respondentene på spørsmålet forventes å nedtone sitt utroskap. Konseptet ‘utroskap’ er sett på som umoralsk av mange, men burde det det? Forskjellige studier har opp gjennom årene konkludert at aspekter av menneskelig oppførsel demonstrerer en naturlig tilbøyelighet mot det å ha flere partnere, som oppdagelsen av at kvinners tendens til å lage overdrevet lyd under samleie, er for å tiltrekke seg andre potensielle partnere.

Dette er naturligvis ubevisst, men hvis det er sant så støtter det teorien om at mennesker ikke er designet for å være monogame. Det finnes også bevis for at menns sædkvalitet øker når de er vekk fra partneren sin, noe som indikerer en naturlig tilbøyelighet mot å spre frø blant flere partnere.

utro kvinne

Kan en affære redde ditt forhold?

Hvis det er meningen å ha flere partnere på et genetisk (og kanskje dyptliggende psykologisk) nivå, kan det å ha en affære være den beste måten å tilfredsstille seksuelle behov, uten å måtte gå fra partneren sin. I et forhold, har det vist seg at samleie blir mindre og mindre viktig, ettersom emosjonell intimitet erstatter fysisk intimitet.

Hvis en partner i et ekteskap har en høyere seksuell drift enn den andre, kan mangel på samleie lett føre til følelser av forakt – og til syvende og sist, også enden på ekteskapet.

Ved å ha en affære med en eller flere andre partnere, kan mannen eller kona med større seksuell appetitt utforske sine impulser utenfor ekteskapet. Det vil gi dem den fysiske kontakten de trenger, og tillater dem å fokusere på den emosjonelle nytelsen de får med partneren sin.

Med det i tankene kan sex utenfor ekteskap være løsningen personer, med en umettelig appetitt, trenger for å holde seg lykkelig i ekteskapet. I stedet for å la behovene bygge seg opp i et partnerskap, uten fysisk intimitet, helt til separasjon og en potensiell dyr skilsmisse er unngåelig, blir det å dekke basis behov det logiske valget.

Vestlige samfunn som en helhet, tegner en veldig fin linje mellom seksuelle begjær og emosjonell lykke. Samleie er selvfølgelig en fysisk akt som frigjør spenning, endorfiner og trener hele kroppen. Emosjonell intimitet er mye dypere og mer komplekst

Det er mulig at en eksisterer uten den andre.

Å akseptere det faktum og omfavne ideen at monogami kanskje strider mot vår mentale, fysiske og emosjonelle natur, kan være løsningen for mange ulykkelige forhold.